Novosti

20
12/2022

Završen projekt “Zeleni otisci u plavom okviru”

U petak 16. prosinca 2022. godine, u adventskom šatoru, na medulinskoj rivi, uz veselu i razigranu djecu, održana je završna konferencija projekta „Zeleni otisci u plavom okviru“. Time je završen projekt, koji je odobren Općini Medulin temeljem FLAG natječaja za dodjelu potpore projektima u okviru mjere 2.2.1. Prikupljanje otpada iz mora, podmorja i priobalja iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014.-2020. FLAG-a „Istarska batana“.

Polaznici produženog boravka Osnovne škole dr. Mate Demarina, iz Medulina, s njihovim učiteljicama, roditelji, posjetitelji i predstavnici projektnih partnera su u adventskom šatoru, uz glazbu i organizirane aktivnosti, ugodno proveli vrijeme na završnoj manifestaciji projekta, čime je projekt završen. Nositelj projekta „Zeleni otisci u plavom okviru“ je Općina Medulin, dok su partneri Javna ustanova Kamenjak i udruga Mutila. Provođenje planiranih aktivnosti projekta je bilo koncipirano u tri ciklusa, tako da su provedene tri eko akcije. Prva je održana u travnju u uvali Kanalić i Vinkuranskoj vali, druga je održana u lipnju u uvalam na području Kamenjaka, dok je treća održana u rujnu na otoku Ceji. Sve eko akcije su imale iznimno veliku posjećenost, prvenstveno djece, a i odraslih. Na svakoj eko akciji, za sve sudionike je bila organizirana okrjepa uz druženje. Na završnoj konferenciji posjetitelji su mogli razgledati izložbu skulptura od prikupljenog otpada i naplavina izrađenih za vrijeme trajanja eko akcija, pod vodstvom udruge MedulinArt. U sklopu programa u adventskom šatoru članice udruge MedulinArt su održale radionicu izrade božićnih ukrasa od otpada, koje su djeca ponijela svojim kućama. U adventskom šatoru je bila postavljena i izložba fotografija „Eko akcija u oku djeteta“, koja je predstavljala rezultate radionica fotografiranja, održanih na eko akcijama, u organizaciji udruge Format. Javna ustanova Kamenjak je za posjetitelje održala mini kviz, dok su Općina Medulin i udruga Mutila bile zadužene za organizaciju završne konferencije. Posjetitelji završne konferencije su uz veselo raspoloženje imali priliku pogledati video spot snimljen za vrijeme trajanja eko akcija, koji prenosi snažnu poruku „Čuvajmo okoliš“. Kao i na svakoj aktivnosti ovoga projekta, Općina Medulin je osigurala okrjepu, tako da su posjetitelji toplim fritulama u adventskom šatoru zasladili nepce. Svim sudionicima završne konferencije podijeljen je promotivni materijal koji su sačinjavale platnene torbe s veselim logotipom projekta, staklene bočice za vodu te džepne bilježnice s kemijskama.

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac zahvaljuje svim partnerima projekta i posjetiteljima eko akcija te ove završne konferencije. Istaknuo je kako je zadovoljan s malom količinom prikupljenog otpada na lokacijama eko akcija, što je dokaz visoke razine ekološke svijesti posjetitelja. Načelnik je naglasio ciljeve ovog projekta, a to su: podizanje ekološke svijesti o važnosti očuvanja mora, morskog okoliša i priobalja od onečišćenja te poticanje na održivo gospodarenje otpadom. Uz navedene ciljeve istaknuo je i poticanje lokalnog stanovništva s posebnim naglaskom na djecu, na odgovorno ponašanje prema moru i morskom svijetu kako bi riblje fondove i bioraznolikost morskog života sačuvali za buduće generacije. Izrazio je veliko zadovoljstvo te poziva sve mještane, posjetitelje, turiste, udruge i ostale svih dobnih skupina, da također u ovako velikom broju dođu na sljedeće eko akcije budućih projekata Općine Medulin i partnera.

Tekst i fotografije: Općina Medulin