Donji Kamenjak i medulinski arhipelag

Na najjužnijem dijelu Istre smjestio se poluotok Kamenjak.

Dijelić pravog Sredozemlja na sjevernom Jadranu

Na najjužnijem dijelu Istre smjestio se poluotok Kamenjak. Miris ljekovitog bilja i soli, zujanje pčela i žamor mora na Kamenjaku se spaja u istinski osjećaj prirode. Nekada su se na ovom području nalazile šume hrasta crnike koje je čovjek tijekom stoljeća, sječom i ispašom degradirao i s vremenom su nastali travnjaci s obiljem biljnih vrsta. Ova otvorena staništa predstavljaju riznicu biološke raznolikosti, a zaštićena su prema smjernicama Direktive o staništima EU. Iznimno osebujan i vrijedan pejzaž Kamenjaka čini kombinacija šume, travnjaka, bušika, makije i kamenjara.

Stanište mnogih ugroženih vrsta

Kamenjak je i jedno od rijetkih staništa ugroženih i zaštićenih biljnih vrsta poput zimskog jednolista (Ophioglossum lusitanicum), pustenastog jarmena (Anthemis tomentosa) te jedino poznato nalazište izuzetno rijetke i ugrožene žute kičice (Cicendia filiformis) u Hrvatskoj.

Prije gotovo 100 milijuna godina Kamenjakom su hodali dinosauri, a dašak tih drevnih vremena ostao je zauvijek sačuvan u mnoštvu fosila koje možemo pronaći na obalama Kamenjaka. Na poluotoku Grakalovac možete pogledati fosilizirane otiske stopa dinosaura do kojih vas vodi uređena šetnica.

Klima, flora i fauna

Od boškarina do kleopatre

Na Kamenjaku, u blizini uvale Polje, nalazi se farma na kojoj se još uvijek može osjetiti dah starih vremena i vidjeti autohtono istarsko govedo. U daljnju šetnju vode vas makadamski putevi koji se poput paukove mreže protežu i u najintimnije dijelove Kamenjaka. U šetnji možete susresti kleopatru, argusa, zoricu pa čak i običnog poštara koji su samo dio od čak pedesetak različitih vrsta danjih leptira.

Tipična mediteranska klima

Područje Kamenjaka mjesto je s puno sunčanih dana tijekom godine, gdje su ukupne godišnje oborine znatno manje (210 mm) u odnosu na susjednu Pulu ili Medulin (872 mm). Takve značajke pridonose tipičnoj mediteranskoj klimi, a upravo zbog povoljne klime područje možete, tijekom cijele godine, koristiti za boravak u prirodi, rekreaciju ili sport.