Pravila ponašanja

Dragi gosti, pomozite nam u nastojanju da svim posjetiteljima boravak na Kamenjaku bude siguran i ugodan, ne ugrožavajući pri tom vrijednosti koje čine posebnost ovog područja. Budete li slijedili ova jednostavna pravila ponašanja i mjere zaštite, sačuvat ćemo Kamenjak kakav poznajemo i za buduće generacije.

Pravila

 • Branje, uništavanje i sakupljanje strogo zaštićenih vrsta te njihovih razvojnih oblika (jaja, ličinki, kukuljica, sjemenki, plodova, micelija i dr. ) je zabranjeno, osim u slučaju dopuštenog rekreacijskog ribolova uz važeće dozvole. Kao alternativu vam predlažemo fotografiranje – fotografije koje ćete izraditi ostat će vam kao trajna uspomena susreta koje ste doživjeli na Kamenjaku.
 • Molimo vas da ne unosite alohtone (neudomaćene, strane, nenativne, nezavičajne, egzotične, introducirane ili unesene vrste) biljke i životinje jer one mogu ozbiljno naštetiti domaćim zajednicama.
 • Molimo da se pridržavate ograničenja brzine, vozite samo po označenim putevima i obratite pažnju da ne parkirate automobile na zelenim površinama. Zabrana vožnje izvan označenih puteva vrijedi i za motocikle. Time ćete doprinijeti očuvanju vrijednih staništa i zaštićenih biljaka koje ovo područje čine prepoznatljivim, izbjeći eroziju tla i pogubno zaprašivanje vegetacije. Ne dopustimo da prekrasne livade postanu beživotni kamenjari! Za vas smo napravili i biciklističku stazu izvan puteva koje koriste motorna vozila. Stoga preporučamo dolazak na Kamenjak biciklima. Doživljaj je mnogo bolji.
 • Osigurali smo vam besplatno korištenje sigurnih javnih ložišta. Koristite ih samo kada vremenski uvjeti to dopuštaju odnosno kada ne postoji opasnost od širenja vatre (obratite pozornost prilikom ulaska u zaštićeno područje gdje su označeni stupnjevi opasnosti). Svaka nepažnja s vatrom može biti kobna i zato loženje vatre izvan ložišta nije dopušteno.
 • Pazite da zagađivači kao što su benzin, ulje i deterdženti ne dospiju u more i okoliš!
 • Nije dopušteno uništavanje, iznošenje i otuđivanje arheoloških nalaza.
 • U ljetnom razdoblju za vas postavljamo javne kemijske wc-e. Iskoristite ih! Također, sav otpad pravilno odložite u za to predviđene spremnike.
 • Većina pasa obožava kupanje i odlazak na plažu za njih je pravi užitak. No vlasnici pasa moraju znati da nije svima ugodno u društvu životinja. Molimo vas, stoga, da pse vodite na uzici i kontrolirate njihovo ponašanje. Iako vaš ljubimac može biti čist i poslušan, kupanje među ljudima ipak nije primjereno. Predlažemo vam da odaberete osamljenu plažu ili predvečerje kada ima manje posjetitelja kako biste vi i vaš ljubimac mogli bezbrižno uživati u igri i kupanju.
 • Kampiranje je zabranjeno. Izuzetak su organizirani posjeti uz posebno dopuštenje Javne ustanove koja upravlja zaštićenim područjem. Kao alternativu vam predlažemo obližnje auto kampove Stupice, Tašaleru i Runke.
 • U podmorju medulinskog arhipelaga nalazimo livade posidonije, zaštićene morske cvjetnice. Obnavljanje uništenih livada gotovo je nemoguće pa molimo da u njima ne sidrite. Gdje god je to moguće, plovilo privežite uz obalu ili na za to predviđena mjesta. Čak i ako ste zbog toga prisiljeni plivati do, na primjer, mjesta urona. U svakom slučaju, uvijek provjerite dno prije no što bacite sidro.
 • Neki od vas će se susresti i s dupinima koji posjećuju ovo područje. Dupini su simbol zdravog mora i u Hrvatskoj su zakonom zaštićeni. Da bi nas nastavili posjećivati, molimo vas da se pridržavate sljedećih pravila ponašanja prilikom susreta s dupinima kako bi nas i dalje posjećivali: ne proganjajte ih i ne usmjeravajte svoja plovila ravno prema njima. Dupinima se treba približiti vrlo sporo, držeći se paralelno s njihovim pravcem kretanja i izbjegavajući iznenadne promjene smjera i iznenadnu buku. Najbolje je ugasiti motor. U krugu od 100 metara od dupina ne bi smjelo biti više od jednog plovila a u krugu od 200 metara najviše tri. Prilikom napuštanja područja s dupinima, ubrzavati treba postupno i tek kada se oni nalaze na udaljenosti od 100 metara.
 • Kupači, na cijelom priobalnom području oko Kamenjaka morske struje vrlo su jake, posebno između rta Kršine i otočića Fenoliga, a u ljetnim mjesecima mnogo je plovila koji prilaze vrlo blizu obali. Zbog vlastite sigurnosti, nemojte se udaljavati više od 100 metara od obale, kako bi izbjegli mogućnost slučajne nesreće.
 • Kamenjak je nezaobilazna destinacija mnogobrojnim roniocima. Premda zaklanja pogled i izgleda poput štita, ispod morske površine ronioci nisu zaštićeni od propelera plovila. Stoga vas molimo da veliku pažnju obratite ronilačkim plutačama ili balonima crveno-bijele boje, koji označavaju ronioce u moru. Plovilom se ne približavajte na manje od 50 metara od plutače.
 • Pravila ponašanja postoje i za ronioce: za ulazak u vodu, kontrolu opreme i plovnosti te druge pripremne radnje odaberite dovoljno otporno mjesto gdje neće doći do mehaničkih oštećenja; za vrijeme ronjenja pripazite na pokrete perajama i vodena gibanja koje one stvaraju, na fotografsku opremu i druge sprave; upravo su to glavni uzroci nehotičnih oštećenja, ne uznemiravajte morske organizme, ne osvjetljavajte ih dugo snažnim svjetlima vaših podvodnih svjetiljki.
 • U želji da se izbjegnu kobne nesreće, molimo vas da se držite zakonskih propisa i glisirate na udaljenosti najmanjoj 300 metara od obale. Ujedno skrećemo pozornost kupačima da se radi osobne sigurnosti ne udaljavaju više od 100 metara od obale.
 • Molimo sve posjetitelje da poštuju radno vrijeme javne ustanove i napuste zaštićeno područje do 22 sata.
 • Za parkiranje i zaustavljanje vozila molimo vas da koristite za to predviđene parkirne zone.

U zaštićenom području djeluje Služba čuvara prirode Javne ustanove Kamenjak, koja je na vašem raspolaganju za sve dodatne informacije, pomoć ili u slučaju da želite proslijediti informacije koje će nam pomoći u očuvanju ovog vrijednog područja.

Broj telefona Službe čuvara prirode: 

+385(0)91/255-82-57