Novosti

1
8/2022

Svjetski dan rendžera

Još od 2007. godine, kada je na 15. obljetnicu osnivanja Međunarodne rendžerske federacije prvi put obilježen ovaj dan, svakog se 31. srpnja obilježava Svjetski dan rendžera.

Svjetski se dan rendžera obilježava kako bi se odala počast rendžerima diljem svijeta. U različitim dijelovima svijeta različito ih nazivaju, svoj posao obavljaju u različitim uvjetima, djeluju u različitim stanišnim tipovima s različitim vrstama organizama, djeluju u različitim dijelovima svijeta gdje svaki dio ima svoje specifičnosti i problematiku, ali svi djeluju s istim ciljem – očuvati prirodu!

Važnost njihovog posla očituje se u praćenju promjena koje nastaju u prirodu budući da su neprestano na terenu, oni su prvi koji nadziru provedbu uvjeta i mjera zaštite prirode, na Kamenjaku su zaslužni za montažu većine edukativnih tabli ili infrastrukturnih elemenata poput klupica i stolova, a ukoliko ih sretnete na terenu svojim će Vas znanjem rado poučiti o prirodi koja vas okružuje.

Zbog raznolikosti koju rendžeri diljem svijeta predstavljaju, ovogodišnji Svjetski dan rendžera usredotočen je upravo na raznolikosti koje predstavljaju rendžeri.

Nažalost, nisu u svim dijelovima svijeta ni uvjeti u kojima rade rendžeri jednaki, a negdje je ovaj posao nerijetko i opasan po život. Samo prošle godine 150 čuvara prirode diljem svijeta izgubilo je život predano radeći na očuvanju prirode. U ovom negativnom trendu prednjače azijske i afričke zemlje sa 135 nesretnih slučajeva, dok je Europa primjer kojeg treba slijediti s nijednim takvim slučajem.

Zato svim rendžerima diljem svijeta, a posebno našem Viliamu, Sanjinu, Emiru, Sebastianu, Mariju i Andrei, želimo sretan njihov dan!