Novosti

14
4/2022

Stotinjak djece čistilo obalu u Kanaliću i Vinkuranskoj Vali

Uvala Kanalić i Vinkuranska Vala odzvanjale su dječjim smjehom i uzbuđenim glasovima punim entuzijazma, što su se okupili i svi zajedno - školarci iz područne škole Dr. Mate Demarina u Banjolama i vrtićanci iz podružnice Dječjeg vrtića Medulin u Vinkuranu, očistili obalu i šumicu.

Navukli su rukavice na ruke, uzeli vreće za otpad i razmiljeli se po šumici i obali i međusobno se natjecali tko će prikupiti više otpada.

Ovo je prva eko akcija koju je organizirala Općina Medulin u sklopu projekta „Zeleni otisci u plavom okviru“ odobrenog temeljem FLAG-ova natječaja za dodjelu potpore projektima u okviru mjere 2.2.1. Prikupljanje otpada iz mora, podmorja i priobalja iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014.-2020. FLAG-a „Istarska batana“.

Ukupno prihvatljivi troškovi projekta iznose 74.384,12 kuna a stopa sufinanciranja iznosi 100%, odnosno u iznosu 63.226,50 kn (85%) iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, a doprinos Republike Hrvatske iznosi 11.157,62 kn (15%).

Javna ustanova Kamenjak održala je za svu djecu edukativnu radionicu na temu ugrožene vrste periske, obzirom da je upravo Vinkuranska vala bila poznata po velikom broju periski koje su u njoj obitavale, a vjerujemo da će čišća obala i podmorje pogodovati njihovom povratku.

Članice Udruge MedulinArt izrađivale su s djecom i ostalim sudionicima skulpturu periske te ostale ukrase od naplavina i otpada iz mora.

Udruga Format je održala radionicu fotografiranja sa djecom iz dječjeg vrtića i osnovne škole, a razviti će se fotografije koje će biti predstavljene na završnoj manifestaciji.

Ronioci Kluba za podvodne aktivnosti prezentirali su djeci ronilačku opremu, a potom su zaronili i čistili podmorje u Kanaliću.

Načelnik Ivan Kirac izrazio je zadovoljstvo velikim odazivom djece te činjenicom da djeca ipak nisu prikupila veliku količinu otpada, već su se mogli posvetiti edukativnim radionicama. Najavio je slijedeću eko akciju, koja će se u sklopu ovog istog projekta, organizirati na Kamenjaku, a planira se organizirati u subotu ili nedjelju, kako bi se mogao uključiti veći broj građana. Zahvalio se svim prisutnima osobito članovima mjesnih odbora, LAGUR-u Istarska batana i članovima udruga, koje u sve svoje redovite aktivnosti uključuju brigu za okoliš i zaštitu prirode.