Novosti

7
4/2022

Otvorenje biološko-povijesne šetnice „Kašteja“

Do današnje turističke namjene, poluotok Kašteja proživio je mnoge promjene tijekom povijesti. Koja je povezanost stoljetnih borova, pretpovijesnih naselja, antičkih uljara i današnjeg zaštićenog podmorja Medulinskog zaljeva, otkriva vam novouređena šetnica u Park-šumi Kašteja u Medulinu.

Područje poluotoka Kašteja zbog posebnih vizualnih i mikroklimatskih vrijednosti za prostor općine Medulin zaštićeno je od 1996. godine. Od 2004. godine ovim područjem upravlja Javna ustanova Kamenjak. Na području park-šume djeluje autokamp Medulin.

Ustanova je 2021. godine započela s obnovom šetnice koja je bila uspostavljena prije gotovo desetak godina. Na novoobnovljenoj stazi nalazi se 7 tabela s povijeno biološkom tematikom. Table su na četiri jezika (hrvatski, talijanski, njemački i engleski). Staza je kružna, dužine 500 metara.

Povijesnu tematiku obradio je Andrej Bader, povjesničar koji s Javnom ustanovom Kamenjak surađuje duži niz godina. U suradnji s povjesničarem Baderom, osim ove šetnice, Ustanova je izdala knjigu „Premanturski kaleidoskop“, uspostavila stazu „Od kralja do cara“ te obnovila osjetilno-didaktičku šetnicu „Gradina“.

Jesu li Histri poznavali blagodati poluotoka? Kako je austrijski bogataš doveo turizam u Medulin? Koje tajne skriva uvala Bijeca? Odgovore na ova i mnoga saznajte na otvorenju šetnice, uz interpretativnu šetnju u izvedbi Istra Inspirita, u petak 08.04.2022. godine, u 17 sati. Ulaz u autokamp Medulin bit će slobodan za sve posjetitelje.

Vidimo se na maloj pineti (Punta Kašteja).