Novosti

1
4/2022

Obnova suhozida na Kamenjaku

Tijekom 2016. godine Udruga 4 GRADA DRAGODID je za Javnu ustanovu Kamenjak izradila „Studiju suhozidne baštine na zaštićenim područjima Gornjeg i Donjeg Kamenjaka“. Tijekom izrade Studije popisani su svi ostaci suhozida na upravljanim područjima te su dane mjere za danju valorizaciju i prezentaciju suhozidne baštine. U Studiji je prikazan i povijesni pregled gradnje suhozida i korištenje od antičkog doba do suvremenog doba, kao i tipologija suhozidnih konstrukcija zatečenih na terenu.

Cilj Ustanove je da se posjetiteljska infrastruktura na području Gornjeg i Donjeg Kamenjaka realizira suhozidnom tehnikom gdje god je to moguće. Stoga smo ove godine odlučili urediti suhozid na području značajnog krajobraza Donji Kamenjak i medulinski arhipelag.

Radionica suhozidne gradnje održavala se od 16. do 20. ožujka na parkingu prije skretanja za uvalu Njive uz stručno vođenje vrsnih graditelja Udruge 4 GRADA DRAGODID. Navedena lokacija je odabrana kako bi se ogradilo i spriječilo parkiranje na susjedna vrijedna staništa. Edukatori Ustanove ugostili su djecu iz PŠ Banjole i Dječjeg vrtića Medulin (skupina Premsići) te su ih educirali o važnosti suhozida za različite biljne i životinjske vrste, a djeca su uz majstore suhozidare, sudjelovala i u samoj gradnji.

Zahvaljujemo svim entuzijastima na sudjelovanju i doprinosu u očuvanju naše suhozidne baštine!