Novosti

9
9/2022

Eko akcija čišćenja obale i podmorja na otoku Ceja

Na jučerašnjoj konferenciji za medije održanoj u vijećnici Općine Medulin, načenik Ivan Kirac predstavio je projekt „Zeleni otisci u plavom okviru“ te najavio treću eko akciju.

Eko akcija će se održati ovu subotu 10. rujna, na otoku Ceja, a obuhvatiti će čišćenje obale i podmorja, radionice fotografiranja za djecu, edukativnu radionicu o važnosti očuvanja mora i priobalja te o utjecaju otpada na život u moru. Posjetitelji će imati priliku sudjelovati u izradi skulpture od prikupljenog otpada i naplavina, a za sve sudionike osigurana je okrijepa. Osiguran je besplatan prijevoz brodom na otok Ceja. Polazak je u 10:00 sati sa mula Kašteja, u Medulinu. Povratak se planira oko 14:00-14:30 sati. Na eko akciji će uz djecu nižih razreda Osnovne škole Medulin sudjelovati mještani.

Projekt obuhvaća ukupno tri ciklusa eko akcija čišćenja obale i podmorja. Prvi ciklus je održan u travnju, u uvali Kanalić, drugi u lipnju, na području Kamenjaka, a ovaj posljednji će biti na otoku Ceja.

Nositelj projekta je Općina Medulin, dok su partneri Javna ustanova Kamenjak i Udruga Mutila. Partner Javna ustanova Kamenjak će održati edukativne radionice, a partner Udruga Mutila će sudjelovati čisteći. Bit će tu i članice Udruge MedulinArt koje će izrađivati sa djecom i ostalim sudionicima skulpturu od naplavina i otpada iz mora. Udruga Format će održati radionicu fotografiranja čime će sudionici moći pokazati svoju kreativnost. Ronioci Kluba za podvodne aktivnosti – Medulin će čistiti podmorje.

Nakon ove eko akcije slijedi završna manifestacija na kojoj će biti predstavljeni svi rezultati projekta.

Općini Medulin odobren je projekt eko akcija pod nazivom „Zeleni otisci u plavom okviru“ temeljem FLAG natječaja za dodjelu potpore projektima u okviru mjere 2.2.1. Prikupljanje otpada iz mora, podmorja i priobalja iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014.-2020. FLAG-a „Istarska batana“.

Ukupno prihvatljivi troškovi projekta iznose 74.384,12 kn, a stopa sufinanciranja iznosi 100%, odnosno u iznosu 63.226,50 kn (85%) iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, a doprinos Republike Hrvatske iznosi 11.157,62 kn (15%).

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac rekao je da će eko akcija pridonijeti podizanju ekološke svijesti lokalne zajednice, prvenstveno djece, o očuvanju mora, morskog okoliša i priobalja od onečišćenja, vođenju brige o očuvanju okoliša te odgovornom ponašanju prema moru i morskom svijetu. Istaknuo je da na dosad provedenim eko akcijama u sklopu ovog projekta nije prikupljeno puno otpada, iako su eko akcije imale veliku posjećenost, što je dokaz da su posjetitelji lokacija savjesni i čuvaju okoliš te su upoznati sa pravilnim prikupljanjem i sortiranjem otpada.

Načelnik Ivan Kirac je pozvao sve na eko akciju ovu subotu, s polaskom brodom u 10:00 sati, sa mula Kašteja u Medulinu. Dolazak je potrebno prijaviti na e-mail adresu jasmina.ritosa@medulin.hr do petka 09. rujna, do 14:00 sati. Za sve prijavljene sudionike osigurano je besplatno parkiranje na parkiralištu Općinskog poduzeća Buža d.o.o.

Tekst i fotografije: Općina Medulin