Novosti

20
6/2022

Djeca i odrasli čistili obalu i podmorje na Kamenjaku

U uvalama Kamenjaka, u utorak 14. lipnja, održana je eko akcija čišćenja obale i podmorja. U dva termina sudionici eko akcije čistili su ukupno pet uvala. U jutarnjem terminu su djeca dječjeg vrtića Medulin, podružnice Premantura te zaposlenici tog dječjeg vrtića, uz ostale sudionike čistili obalu.

Javna ustanova Kamenjak održala je za svu djecu edukativnu radionicu o morskoj medvjedici, rakovima, ribama i ostalim morskim organizmima na kojoj su djeca imala priliku vidjeti i dotaknuti žive organizme te vratiti ih u more.

Članice Udruge MedulinArt izrađivale su s djecom i ostalim sudionicima skulpturu te ostale ukrase od naplavina i otpada iz mora.

Udruga Format je održala radionicu fotografiranja sa djecom iz dječjeg vrtića, a razviti će se fotografije koje će biti predstavljene na završnoj manifestaciji.

Članovi udruge Mutila su pripremali okrijepu i čistili obalu.

U popodnevnom terminu akciji su se pridružili ronioci Kluba za podvodne aktivnosti Medulin, lovci Lovačkog društva Istra, članovi te stanovnici Mjesnog odbora Premantura, članovi Sindikata umirovljenika Hrvatske – podružnica Medulin i ostali.

Ronioci su čistili podmorje Kamenjaka, dok su ostali čistili obalu i šumicu.

Na čistom zraku, u uvalama Kamenjaka, svi sudionici eko akcije imali su priliku družiti se i doprinijeti povećanju ekološke svijesti.

Za sve sudionike bila je pripremljena okrijepa, a druženje u popodnevnom terminu, trajalo do večernjih sati. Obzirom na dobru atmosferu među sudionicima, eko akcija je produžena i trajala je do 21 sat, uz ugodno druženje.

Ovo je bila druga eko akcija koju je organizirala Općina Medulin u sklopu projekta „Zeleni otisci u plavom okviru“ odobrenog temeljem FLAG-ova natječaja za dodjelu potpore projektima u okviru mjere 2.2.1. Prikupljanje otpada iz mora, podmorja i priobalja iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014.-2020. FLAG-a „Istarska batana“.

Ukupno prihvatljivi troškovi projekta iznose 74.384,12 kuna a stopa sufinanciranja iznosi 100%, odnosno u iznosu 63.226,50 kn (85%) iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, a doprinos Republike Hrvatske iznosi 11.157,62 kn (15%).

Načelnik Općine Medulin je na ovoj eko akciji najavio sljedeću eko akciju na otoku Ceja, koju ćemo imati početkom rujna. Nakon te akcije biti će završna manifestacija na kojoj će se prezentirati rezultati projekta. Tom će prilikom sudionicma eko akcija biti dodijeljen promotivni materijal nabavljen u sklopu projekta.

Načelnik Ivan Kirac izrazio je zadovoljstvo velikim odazivom sudionika koji ipak nisu prikupili veliku količinu otpada, što dokazuje da je nivo brige za okoliš na Kamenjaku visok.

Autori teksta i fotografija: OPĆINA MEDULIN