Okolica

Vila Vižula

Vižula

V ižula, poluotok u samom srcu Medulin i njegova zelena oaza, iznimno je važan arheološki lokalitet. Na južnoj i jugozapadnoj strani poluotoka prostire se lokalitet luksuzne antičke vile za koju se smatra da je bila carska vila u vrijeme cara Konstantina Velikog (280,-337.g). Vila je građprilagođavaju vilu svom načinu života - formiraju naselja zbijenog tipa.  Na poluotoku se mogu vidjeti ostaci prostorija za svakodnevni život, peristila, kao i kupališnog kompleksa, svakodnevnih prostora s mozaičkim podovima, ostacima zidnih fresaka, kapitelima, stupovima, mramornim zidom i podnom oblogom, arhitektonskim dekoracijama, te brončanim, staklenim i keramičkim predmetima.ena od cara Augusta do cara Konstantina Velikog (1. do 4. st.), a već stoljeće kasnije naseljavaju je izbjeglice pred Gotima. U vrijeme bizantskog cara Justinijana (6 st.)

Uz doba cara Konstantina Velikoga, vezana je i povijesna priča prema kojoj je on dao u vili zatočiti, suditi u Puli i kasnije ubiti sina iz prvog braka Krispa Cezara (299.-326.g.), pobjedničkog vojskovođu i svojeg suvladara. Na toj priči temelji se i antička predstava „Crispo“ o preljubu maćehe Fauste i Krispa, koja se svake godine u više navrata tijekom ljetnih mjeseci održava na lokalitetu vile.

Pored očuvanih ostataka antičke vile, na poluotoku uzduž šetnice postavljene su informativne tabele s crticama iz svakodnevnog života Rimljana u antičkim vilama – kako su se zabavljali, ribarili, radili maslinovo ulje i sl.

Svakako Vam preporučamo da prilikom posjeta Medulinu prošetate Vižulom, posjetite ostatke bogate rimske baštine, osjetite dah prošlosti i uvjerite se sami u ljepotu njezine kulturne i prirodne baštine! 

A ovdje možete pregledati i vodič kroz skriveni svijet antičke Vižule.


CRISPO – putovanje u prošlost

U ronite u svijet antike i saznajte kakvom je gozbom Konstantin Veliki počastio sina Crispa i zašto je maćeha bila zla… Godina 326., Crispo se vraća iz rata i njegov otac, Konstantin Veliki, proglašava ga svojim prijestolonasljednikom. Fausta, Crispova maćeha, pokušava zavesti Crispa, no kada ne uspije osvećuje se….

Priču o Crispu i njegovoj mučkoj smrti ispričat će vam predstava koja se igra na arheološkom lokalitetu Vižula, odvest će vas u 326. g. , u svijet rimskih spletki i intriga, ljubavi, mržnje i osvete, nakon čega slijedi gozba po starim rimskim receptima... Više informacija potražite na www.istrainspirit.hr.


Antička Pula

Arena

U neposrednoj blizini Kamenjaka, u gradu Puli, jedinstveni su antički spomenici, među kojima je najpoznatiji Vespazijanov amfiteatar iz prvog stoljeća. Slavoluk Sergijevaca, Augustov hram i Malo rimsko kazalište iz istog su antičkog razdoblja. Arena je za posjetitelje otvorena od 8 do 21 sat. Stalni postav “Vinogradarstvo i maslinarstvo Istre u antici” može se razgledati svakodnevno od 8 do 20 sati.

Preporučujemo i posjet Arheološkom muzeju Istre u Puli, koji je otvoren od 8 do 20 sati, subotom od 9 do 20, a nedjeljom od 10 do 15 sati. U jezgri Pule vidljivi su tragovi svih povijesnih razdoblja. Dio grada nastao krajem 19. i početkom 20. stoljeća, u vrijeme austrougarske vladavine, sadrži građevine austrijskog historicizma.

Mornaričko groblje još je jedna zanimljiva povijesna građevina iz vremena kad je Pula bila glavna austrijska ratna luka. Najljepši se pogled na grad podastire s pulskog Kaštela - mletačke utvrde. Tu je i stalni postav Povijesnog muzeja Istre. U aquariumu, smještenom u austrougarskoj utvrdi na Verudeli možete razgledati morski život Jadrana.

Pulu možete obići uz pratnju stručnih vodiča, za što se možete obratiti turističkim agencijama.


Istarske mumije

Isrtarske mumije

U Vodnjanu, mjestu sjeverno od Pule, 22 kilometra udaljenom od Medulina crkva je sv. Blaža sa Zbirkom sakralne umjetnosti. Među mnoštvom slika, relikvijara, liturgijskog ruha i posuđa nastalih od 14. do 19. stoljeća, posebnu pozornost privlače vodnjanske mumije (corpi santi).

Smatra se da je tijelo svete Nikoloze, benediktinske opatice umrle u Veneciji 1512. godine najsačuvanija mumija u Europi. Bioenergetičari su utvrdili da iz tijela Nicolose Burse zrači bioenergija u krugu od 32 metra. Navodno je u njenoj blizini potvrđeno 50 čudotvornih izliječenja.

U toj najvećoj istarskoj crkvi, koja može primiti do 5.000 vjernika, još su mumificirana tijela svetih Leona Bemba, Giovannija Olinija te dijelovi tijela sv. Sebastijana i sv. Barbare. Zbirka s mumijama u vodnjansku je crkvu dospjela prije 180 godina. Bježeći pred ratnom opasnošću donio ju je iz Italije Gaetano Gresler. Odgovora na pitanje - kako su se tijela koja nisu balzamirana očuvala do danas (najstarije datira s kraja 12. stoljeća) - za sada još nema.


Istratour

Istratour

T urističke agencije odvest će vas na cjelodnevni izlet po Istri. U program je najčešće uključen posjet najljepšim mjestima - Rovinju, Vrsaru, Grožnjanu te jedanaest kilometara dugom Limskom zaljevu, koji je nalik skandinavskim fjordovima.

Želite li kušati najkvalitetnija istarska vina, preporučamo obilazak vinskih staza Bujštine. Na infopunktovima možete nabaviti karte vinskih staza pojedinih dijelova Istre. Krećete li sami u istraživanje posjetite istarske gradiće središnje i sjeverne Istre na brežuljcima. Sigurno će vas osvojiti Motovun, Oprtalj, Hum kao najmanji grad na svijetu, glagoljaški Roč, zatim Gračišće, Pićan, Boljun i mnogi drugi.

Ukoliko preferirate vožnju biciklom, Istru možete upoznati i na dva kotača. Nabavite u najbližoj turističkoj agenciji atlas biciklističkih staza i krenite.


Nacionalni park Brijuni

Nacionalni park Brioni

I znimno očuvana priroda, biološka raznolikost, njegovani pejzažni parkovi razlozi su zbog čega će vam domaćini preporučiti izlet na djevičansko otočje Brijuni. No, to nije sve. Ono ima i svoju zanimljivu priču od antike do današnjih dana. Na Brijunima se odmarao i car Franjo Josip i engleska kraljica, ali i brojni državnici u novije doba. Posljednjih su godina Brijuni ugostili i Maria del Monaca, Naomi Campbell, Placida Dominga i niz drugih slavnih ličnosti.

Obiđete li Veliki Brijun turističkim vlakom uvjerit ćete se da su stari Rimljani znali što je užitak. U pitomoj uvali Verige vidljivi su ostaci vile rustice iz prvog stoljeća. Nakon što je Paul Kupelwieser koncem 19. stoljeća uredio lječilišta i hotele, otočje je privuklo europsku elitu. Zanimljivo je i razdoblje od 1954. do 1979. godine kada su kao gosti Josipa Broza Tita Brijune pohodili nebrojeni državnici i poznate ličnosti. O njihovom boravku na otočju svjedoči stalni postav fotografija. U istoj je zgradi i izložba prepariranih životinja koje su mahom donosili državnici iz zemalja diljem svijeta. Dio je izletničkog programa i obilazak safari parka gdje pasu jeleni lopatari, mufloni, aksisi, a kraj njih obitavaju zebre, somalijske ovce, indijska goveda, jednogrba deva, lame i slonovi.

Dio je izletničkog programa i posjet arheološkom muzeju otoka u mletačkom kaštelu te obilazak male gotičke crkve Sv. Germana iz 15. stoljeća gdje je postavljena izložba kopija istarskih fresaka i glagoljaških spomenika Istre.

Brijunska se skupina sastoji od 14 otoka ukupne površine 7,4 kilometara četvornih, s dužinom obale od čak gotovo 47 kilometara. Obala je mahom kamenita, niska i pristupačna.

Na četverosatni izlet kreće se brodom iz Fažane. Osim na Veliki Brijun moguć je i organizirani posjet uz kupanje na Mali Brijun.

IZVOR: Turistička zajednica Općine Medulin www.medulinriviera.info